Malebná kaplička sv. Martina v Nových Dvorech byla dlouhá léta ve špatném technickém stavu. O jejím osudu se mezi místními obyvateli i bíloveckými zastupiteli vedly dlouhé diskuse, zda svatostánek v samotném „centru“ zachovat a opravit, anebo ho zbourat a postavit nový, tentokrát už na pozemcích města.

ŠŤASTNÝ KONEC

Na počátku letošního roku nakonec vedení Bílovce rozhodlo, a to i na popud obyvatel osady, zakončit příběh kapličky šťastným koncem.

„Kaple se nachází v neutěšeném technickém stavu, který již neodpovídá potřebám bezpečného užívání. Stavebními pracemi bude objekt uveden do provozuschopného stavu a bude jej možné opět využívat,“ potvrdilo město na svých webových stránkách s tím, že rekonstrukce kapličky z počátku 20. století cílí především na odstranění příčin zvýšené vlhkosti objektu, a tedy na jeho odvlhčení a statické zabezpečení. „Dojde k zajištění trhlin a dodatečnému vložení ztužujících věnců, komplexní výměně krytiny a opravě krovu, včetně sanktusníku, výměně oken, repasi vstupních dveří, součástí bude odstranění nevhodných cementových omítek i v interiéru, oprava dlažby a další související práce,“ stojí dále na stránkách města.

Na festivalu Paseka, který se uskutečnil v Trojanovicích v areálu Lesní školky na pasece, se dobře bavili malí i velcí.
OBRAZEM: Na Pasece hrála divadla i muzika

Jedním z hlavních bodů první etapy projektu Renovace kaple v Nových Dvorech, jejíž dokončení radnice plánuje ještě v letošním roce, byla v pátek 25. srpna demontáž věžičky, podle které chce město nechat vyrobit repliku.

Součástí prvotních stavebních prací je ale také například oprava střechy včetně krovu, statické zajištění zdiva helikální výztuží nebo oklepání omítek. První část oprav spolkne zhruba 730 tisíc korun, městu ale výrazně uleví finanční příspěvek z Česko-německého fondu budoucnosti ve výši 250 tisíc korun. Přibližně sedmdesátitisícovou částkou přispěje na projekt také jedno z partnerských měst Bílovce.

POMOHOU TAKÉ NĚMEČTÍ PARTNEŘI

„Vzhledem ke skutečnosti, že kaple svatého Martina v Nových Dvorech je taktéž připomínkou původních převážně německy mluvících obyvatel, kteří byli po válce z velké části odsunuti do Německa, rozhodlo se na opravu kaple přispět i naše partnerské město Bad Neustadt,“ objasnilo město s tím, že stavební práce ve druhé etapě by se měly rozjet v nadcházejícím roce, kdy by měla být stavba dokončena. Také na tuto část se bude bílovecká radnice ucházet o dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti.

Nový žebřík fulnečtí hasiči hned vyzkoušeli.
Fulnečtí hasiči dostali nové auto s žebříkem