DOMY S HISTORIÍ

Podle dochovaných pramenů stojí věž na svém místě už od 17. století, kdy byla upravena do renesanční podoby. Podle veduty na snímku byla ještě v roce 1730 zastřešená atikou, až v 18. století se její vrcholek změnil na zvonovitou helmici, kterou mohou obyvatelé Fulneku vidět dnes.

To ale z historie této věže není zdaleka všechno. Podle fulneckého historika a dnes také radního Josefa Pavlíčka se lidový název Černá věž ujal v době, kdy se ve věži nenacházely zvony. Toto období přišlo hned několikrát. Světové války totiž vyžadovaly zásobování kvalitním kovem, a tak musely zvony posloužit válečným potřebám.

VEDUTA města Fulneku s vykresleným opevněním i strážními věžemi.

Během první poloviny 20. století věž značně chátrala. Až v roce 1977 začaly záchranné práce, které věži vrátily její krásu. „První etapu rozsáhlé rekonstrukce provedlo v roce 1979 Vlastivědné muzeum v Novém Jičíně. Byl znovu vybudován interiér, jako schodiště, podlaží, okna a dveře, a obnovena prohnilá část střechy,“ uvedl pro fulnecký zpravodaj Josef Pavlíček.

V minulosti, když ještě věž sloužila jako zvonice při kostele Nejsvětější Trojice, bylo zvonů šest, ale pouze u čtyř jsou známá jména. Byly to zvony Nejsvětější Trojice o váze 1,7 tun, Modlitební, Augustiniánský a Poplašný, který byl nejmenší a vážil pouhých 80 kilogramů.

Od roku 1995 byly v nejvyšším patře zvonice zavěšeny zvony dva, zvon svaté Kateřiny, jenž byl darován německými občany, dříve obyvateli Fulneku, a malý zvon, který sem byl přemístěn z Kapucínského kláštera, po jehož úspěšné rekonstrukci byl navrácen zpět na své místo.

Ve věži tak zůstal pouze jediný zvon, a to zvon svaté Kateřiny. Jeho zvučný hlas slyšeli obyvatelé Fulneku loni v létě, když do města, po vítězství ve Wimbledonu, přijela místní rodačka Petra Kvitová.

Celková rekonstrukce byla ukončena v roce 1998, kdy byly opraveny vnitřní i vnější omítky, okna, natřeny a opraveny dřevěné části a očištěna a impregnována střešní krytina. V kopuli se od tohoto roku nachází schránka, která dokládá historii zvonice i její rekonstrukci.

V současné době není tato památka volně přístupná. Zájemci se však mohou dohodnout na její návštěvě prostřednictvím informačního centra.