Co je to psincový kašel?
Jedná se o vysoce nakažlivé virové onemocnění dýchacích cest. Hlavní příčinou tohoto onemocnění je patogen Bordetella bronchiseptica. Dále pak další viroví a bakteriální původci. Zvláštností je, že Bordetella bronchiseptica je schopna vyvolat toto onemocnění jako primární a jediný patogen nejen u psů, ale v některých případech i u lidí.

Psům starším deseti let hrozí vyšší riziko demence
I psům hrozí demence. Postihuje hlavně neaktivní zvířata starší desíti let

Kde se může pes nakazit?
Zejména na místech s vyšší koncentrací zvířat, například na výstavách, skupinovém venčení, na cvičišti, ale i v čekárně u veterinárního lékaře. K šíření této nemoci dochází při přímém kontaktu s nakaženým zvířetem, nos-nos, kapénkami při kašli a kýchání, hrou s kontaminovanými předměty, použitím předmětů znečištěných sekretem nemocného psa, jako jsou rukáv, pešek a podobně.

Jak se nemoc projevuje?
Hlavním příznakem je dráždivý kašel spojený s dušností. Tu pozorujeme jak v klidu, tak i při pohybu zvířete. Při kašli dochází k expektoraci – vykašlávání vazkých, hutných hlenů. Tyto jsou často chovateli zaměňovány za zvracení. Vzniká obava, zda zvíře nespolklo či nevdechlo cizí předmět.

Ilustrační snímek
Pes s dítětem v posteli? Pozor na alergie a parazity, varuje veterinářka

Jak dlouho trvá samotná léčba a existuje nějaká prevence?
Neexistují zázračné pilulky ani injekce. K vyléčení nedojde z hodiny na hodinu, ale postupně, s pomocí správně nastavené léčby za sedm až čtrnáct dnů. Prevencí je vakcinace. Veterinární lékař může chovateli nabídnout dva druhy vakcín. Buď injekční aplikaci dvěma dávkami, či  aplikaci nasální. Ta je jednorázová.

Kdy očkovat?
Vakcínu proti psincovému kašli mohou dostat psi už jako štěňata starší tří měsíců. Vakcína není doživotní, podobně jako u vztekliny je nutné jednou ročně psa přeočkovat. Očkují se zásadně jen psi, kteří jsou aktuálně zdraví.